Varför skall man bli rik?

Varför skall man försöka bli rik egentligen? Det verkar ju bara jobbigt, man måste säkert offra både familj och lycka för att lyckas. Nej, jag är hellre lycklig än rik. Pengar gör ingen lycklig. Jag satsar hellre på familjen.

Så här verkar många tycka i Sverige. Det finns många floskler och konstiga teorier när det gäller pengar. Själv tror jag att de många åren under socialdemokratiskt styre, kombinerat med det lutherska svenska psyket och den berömda jantelagen, har skapat en attityd till pengar och rikedom i det här landet som kan vara unik i världen.

Jag kan ta USA som exempel, ett land som jag känner till ganska bra eftersom jag både bott där under ett år och varit där ett flertal gånger där sedan dess. Amerikanerna tycker inte det är kontroversiellt på något sätt att vilja bli rik, och har du väl lyckats bli rik missunnas du inte detta av grannar eller vänner. Rikedom ses som något självklart och naturligt att sikta mot.

Mitt mål är att bli rik. För mig är ordet rik synonymt med att vara ekonomiskt oberoende – mina passiva inkomster skall med god marginal överstiga de utgifter jag har för att leva det liv jag vill leva. Det innebär att jag och min fru, utan att behöva arbeta om vi inte vill, kan betala vår månadsavgift, äta som vi vill, gå på bio och ta semester ett par gånger om året – resten av livet.

Jag tycker själv inte att det borde vara speciellt kontroversiellt att åtminstone vilja sträva efter ekonomiskt oberoende. För mig låter det helt underbart när man målar upp det på det här sättet. Alternativet är ju att jobba till man är 67, aldrig ha råd att unna sig något, och pensionera sig med 70% av lönen om man har tur.

Säg efter mig allihop:
– Det är okej att vilja bli rik
– Pengar är inte fult
– Man får drömma hur stort som helst

8 svar på ”Varför skall man bli rik?”

 1. Pingback: Anonym
 2. Det som står här ovan påminner mig väldigt mycket av det som står i Robert Kiyosaki’s böcker ’Rich Dad, Poor dad’ och ’Cashflow Quadranet’.
  Jag själv tycker att det är absolut ok att bli/vara rik. Men hur kommer man dit? Vad ska man skapa för system som i sin tur genererar passiva inkomster? I Sverige är det inte lika lätt att köpa insatslägenheter och hyra ut de för att få någon annan att betala banklånen? Jag är tacksam om du kunde dela med dig hur du har tänkt att tjäna in dina passiva inkomster?
  /Henrik

 3. Jag har läst Rich Dad, Poor Dad-böckerna och tycker att de har mycket tänkvärt innehåll. De är dock ganska inriktade mot saker som funkar bra i USA, och han är som du säger väldigt insnöad på fastigheter som det bästa sättet att bli rik.

  Nu tror jag inte att fastigheter är ett helt dumt sätt att försöka bli rik på i Sverige heller. Själv är jag i startgroparna för att köpa in en hyresfastighet i en mindre svensk ort, och jag tror att det blir en väldigt bra affär om jag bara lyckas driva den hela vägen hem.

  Annat som jag själv gjort är att bygga hemsidor. Om man känner att man är duktig inom ett specifikt område kan man bygga en informationsfylld sajt inom en niche. Lägg kvällar och helger på att få sajten hyfsat snygg, men framförallt full av information – helst sån information som fortfarande kommer att vara relevant även flera år från nu. Skaffa ett konto hos ett stort reklamförmedlingsföretag som valueclick, burstmedia, adsense eller varför inte allihop. Lägg upp reklamen på ett intelligent sätt på sajten.

  Gör du det här rätt så får du efter hand fler och fler besökare från sökmotorerna till din sajt. Du kan, efter en koncentrerad arbetsinsats under en månad, tjäna hundratals eller tusentals kronor per månad under många år framöver. Ofta utan att ens lägga ner någon arbetsinsats alls på din sajt.

  Bygger du fler sajter på liknande sätt ökar din passiva inkomst efter hand.

 4. Jag tycker inte det är fult att tjäna pengar, men jag tycker det är fult att tjäna pengar så någon redan fattig människa förlorar på det.
  Vi säger att jag startar ett företag, investerar 1 miljon.
  Företaget går varje månad med en vinst på 100.000.
  Det jobbar 3 personer med att producera din produkt och dom får endast 10.000 i vardera.

  Tycker inte du det är fult?
  Du går 50.000 i + .
  Medans arbetarna går endast 10.000 i + FAST dom gör mer arbete än dig?

  Är själv inte fattig, min familj har det gott ställt både ekonomiskt och rent allmänt, han äger ett byggföretag, de anställda tar hem ca 25.000 i Månaden och min far tar hem 27.000 i månaden.
  Det tycker jag är rimligt BEROENDE på hur stort företaget är, är det större så klart chefen ska ha mer i LÖN men då ska ARBETARNA också ha mer i lön.

  Och ha alltid i baktanken att om DU blir RIK så är det alltid någon på andra sidan som blir FATTIG.

  Alltid någon som förlorar på dina vinster.

  Alltid någon som gjort mer än dig men tjänat mindre.

 5. Tack för kommentaren Hannes. Alltid roligt att få feedback.

  Nu till dina synpunkter. Min grundåsikt är att det absolut inte är ”fult” av mig att tjäna mer pengar än mina teoretiska anställda. Om jag, som i ditt exempel, investerat pengar i att starta ett företag är det ju på grund av mig som företaget faktiskt existerar. Om jag inte tjänar mer än de anställda är det absolut inte värt den avsevärda risken man faktiskt tar när man startar ett företag.

  Det är heller inte alls så att någon blir fattig för att jag blir rik, eller någon som förlorar på att jag gör en vinst. Ekonomisk teori går ut på att identifiera ”win-win situations”, tillfällen då båda parter i en affär går med vinst.

  Om jag säljer en vara för 1.000 kronor styck och folk köper den för det, är den per definition värd minst 1.000 kronor. Om inte skulle de inte köpt den. För köparen spelar det egentligen ingen roll om jag har köpt in varan för 100 kronor eller för 900 kronor.

  OM jag köpt in varan för 100 kronor och alltså lagt på 900% på priset kommer jag dock efter ett tag att få konkurrens från andra företag som är beredda att sälja varan för en mindre vinst. Så fungerar en marknadsekonomi.

  Löner fungerar på ett liknande sätt. Om någon är beredd att utföra ett arbete för en viss lön så måste man utgå från att han föredrar detta framför alternativet, som kan vara arbetslöshet eller ett sämre jobb. Det är upp till var och en att se till att han får den lön han förtjänar.

 6. Hej!
  För det första tycker jag att det är uppfriskande att människor står för vem de är. Att vilja bli rik är helt ok liksom att helt sakna den ambitionen.

  när det gäller jantelagen (en dansk företeelse egentligen) så tror jag att den finns i alla västländer. Tror att det har med behovet av sammanhållning att göra- Eftersom jag umgått en del med amerikaner så vet jag att de är mycket mer avundsjuka än vad nordbor är. Det är en av drivkrafterna i själva verket. Att tex granne har något man avundas vilket skapar en drivkraft att själ skaffa samma sak. När det gäller möjligheten att bli snuskigt rik är väl Usa kanske en extrem nation. Å andra sidan finns det en fattigdom som är väldigt förnedrande i ett så pass rikt land. Även i Sverige finns väldigt stor andel ekonomiskt rika människor. Se dig omkring bara. Välståndet är enormt. Jag tycker ändå att använda ordet rikedom synonymt med mycket pengar är en enorm underskattning av livets möjligheter. Rikedom har mer att göra med hur man trivs med livet.

  Jag tycker också att man bör komma ihåg att människor knappast väljer att bli rika eller fattiga. Snarare är det biologiska, sociala och psykologiska omständigheter som gör att människor agerar så att de hamnar på den ena eller andra trappsteget på den sk samhällstegen.

 7. Alla strävar efer att ha pengar det är det viktigaste som finns egentligen, luften är ju fortfarande gratis. Pengar gör pengar, man måste kunna skaffa sig pararlrella inkomster vid sida om. Jag bodde i Sverige många år och då trodde att det var ett dyrt land, men så är det inte, Sverige är rätt så billigt egentligen, mycket som är pragmatiskt och medborgavänligt. Sverige är rikt tack vare andra länder egentligen. Ett bra land men tufft på sina sätt. Jag själv går och tänker att bli rik att kunna säga vad man tycker till chefen att ha en säkrare blick, pengarna ger detta. Pengar är makt som i filmen Masken med Jim Carrey det är vad pengar är det är denna mask helt enkelt

 8. Jag säger efter dig;
  ”- Det är okej att vilja bli rik
  – Pengar är inte fult
  – Man får drömma hur stort som helst”
  Stora drömmar skapar stora handlingar och var vore vi utan alla dessa drömmare? Sedan gäller det så klart att kunna gå från dröm till handling vilket inte alltid är så lätt. Var någon som skrev om att tjäna pengar på andra, men i sanningens namn är det väl som så att i de flesta system och organisationer så är det de som tjänar på andra. Så ser hela världsekonomin ut, med vissa undantag (det sättet som jag jobbar på tex). Så det gäller väl med detta som med allt annat att hitta en väg som känns bra, man måste inte välja att försaka sina drömmar. Så dröm på! Jobba mot era mål och lycka till.
  /Katharina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *