Vad händer när Sveriges ekonomi går sämre?

USA är redan inne i sin lågkonjunktur, med kraftigt minskade huspriser och en valuta i fritt fall. Sverige har hittills klarat sig väldigt bra, och vi är fortfarande inne i en högkonjunktur tack vare mycket lönsamma svenska företag. Många tekniktunga svenska företag gör fortfarande rekordvinster, och man kan inte expandera i den takt man önskar eftersom det inte går att hitta kompetent arbetskraft. Arbetslösheten är mycket låg, och folk får mer pengar över efter skatt med regeringens jobbavdrag.

Vad händer då om USA inte återhämtar sig, om deras exportindustri inte lyckas rycka upp sig och amerikanerna drar ner på sin konsumtion? Min uppfattning är att detta scenario leder till minskad lönsamhet för svenska företag, både då den globala efterfrågan minskar och den svaga dollarn eroderar exportföretagens vinster. En sådan utveckling skulle göra att Sveriges ekonomi också bromsar in. Vi minskar vår export, en del företag får friställa folk, tillväxten sjunker.

Jag ser ingen katastrof framför mig för oss svenskar än, men det är nog läge att se om sitt hus ändå.

2 svar på ”Vad händer när Sveriges ekonomi går sämre?”

  1. Hej Gunnar,
    Här en liten rapport från min pågående limericktävling från min blogg http://skrattsalva.blogspot.com/ Tävlingen pågår september månad ut och den som tills dess mejlat in den bästa limericken enligt vår tävlingsjury vinner 5000 kronor och för den näst bästa vinner man 2500 kronor. Tävlingslimerickar mejlas bäst direkt till tävlingsredaktionen på mitt för lag SONULF på e-postadressen [email protected] Intresset för tävlingen är stort och nästan 100 limerickar från hela landet har hittills kommit in till tävlingen. Endast tidigare opublicerade verser kan delta i denna tävling och de bör helst hålla sig ”över bältet”. Syftet med tävlingen är främst att få in tillräckligt med bra limerickar för en ny limerickbok från mitt förlag SONULF och detta verkar snart kunna bli verklighet. Välkomna läsare av Gunnar Bengtssons blogg att mejla in egna bidrag till tävlingen!
    Ulf Herrströmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *