Market Maker mot Saxo Trader 2 – vilken plattform är bäst för att handla CFDs?

Jag har ännu inte handlat CFDs på riktigt, men jag har haft demokonton på två olika ställen – Saxo Bank och CMC Markets. De erbjuder båda en tradingplattform, men de skiljer sig åt en hel del. Jag skall ta upp några skillnader i funktionalitet och prissättning mellan de två alternativen och berätta vilken av dem jag föredrar, men lämnar åt dig att avgöra vilken som är bäst för dig personligen.

Saxo Bank kallar sin mjukvara för Saxo Trader 2, och CMC Markets kallar sin för Market Maker.

Minsta kontostorlek
Market Maker – 10 000 SEK
Saxo Trader – 10 000 USD, ca 62 900 SEK i dagens kurs
Vinnare: Market Maker. Självklart är det bättre att kunna prova på att handla med CFDs i en mindre skala först.

Antal instrument
Market Maker – CFDs från hela världen, mycket med svensk anknytning
Saxo Trader – CFDs, aktier och optioner från hela världen
Vinnare: Saxo Trader då man kan handla mer än bara CFDs. Dessutom har de ett större utbud.

Funktionalitet
Market Maker – Mycket kompetent mjukvara, med relativt enkelt sätt att snabbt starta en ny position.
Saxo Trader – Javabaserat program liksom Market Maker, väldigt många sätt att utforma sin egen personliga tradingyta.
Vinnare: Saxo Trader på grund av att man lättare kan göra en del saker, som att ändra en redan lagd order eller lägga en marknadsorder med medföljande limit och stop loss som aktiveras med ett klick.

Handla med guld
Det här är den viktigaste delen av testet för mig personligen, eftersom det är guld jag har tänkt handla med. Jag föredrar att handla spot gold mot US Dollar, kallas också XAUUSD. Både Saxo Trader och Market Maker har en spread mellan köp och sälj, men Saxo Trader har 60 cent medan Market Maker har 50 cent. Enbart av det skälet väljer jag faktiskt Market Maker, för 10 cent här gör väldigt stor skillnad. Dessutom kostar varje avslut 15 dollar hos Saxo, medan det kostar 8 dollar hos Market Maker.

Om man antar att jag handlar med 500 oz guld åt gången, och snittar hundra avslut i månaden, blir skillnaden i spread 10 cent gånger 500 oz gånger 100 avslut lika med hela 5000 dollar. Lägg till detta 7 dollar extra i courtage per avslut så hamnar vi på 700 dollar till, eller totalt 5 700 dollar dyrare för mig att handla med Saxo Trader jämfört med Market Maker.
Klar vinnare: Market Maker

Slutsats
Jag väljer att handla med Market Maker, och har redan satt in 50 000 kronor hos CMC Markets. Jag längtar efter att mitt konto ska aktiveras så jag kan börja handla på riktigt!

Ett svar på ”Market Maker mot Saxo Trader 2 – vilken plattform är bäst för att handla CFDs?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *