När jag skall designa en ny sajt är det vanligt att jag, lite slentrianmässigt, plockar fram en gammal design. Byter ut logotypen, ändrar lite färger, fixar till navigeringen, och vips så har man en uppdaterad design färdig att använda till sin nya sajt. Och varför återuppfinna hjulet? Om du är som jag har du mycket att göra och inte lika mycket tid som idéer, och då behöver man sina genvägar.
Om designen du återanvänder har ett par år på nacken bör du dock se upp. Kanske har utvecklingen gått framåt sen du sist tittade på dina grundläggande designkriterier?
Lite historia
I internets gryning (jag tänker mig nu det kommersiella internet, inte ARPAnet eller universitetsnätverk) cirka 1994-1995 var våra bildskärmar långt från dagens prestandamonster. Platta skärmar var science fiction, och fjorton till femton tum var den vanligaste storleken. Du var glad om du hade en färgskärm!
Upplösningen på de här skärmarna var begränsad till 640 x 480 pixlar, eller VGA-upplösning. Som en konsekvens av detta designades de första internetsajterna till att inte vara bredare än 640 pixlar.
Under andra halvan av 1990-talet fortgick utvecklingen för datorer, grafikkort och bildskärmar i samma snabba takt som tidigare. Mot slutet av 1990-talet hade de flesta användare gått över till skärmar som var kapabla till SVGA-upplösning, vilket innebär 800 x 600 pixlar. Detta innebar ett jättelyft för designers, som nu kunde börja bygga sajter som var upp till 800 pixlar breda. Eller, för att vara exakt, ca 760 pixlar breda. Man måste lämna tillräckligt med plats för en vertikal scrollbar på sidan också.
I många år har man nu varit absolut tvungen att designa för användare med 800 x 600-upplösning, även om de sedan länge utgjort en minoritet. Så sent som i januari 2005 hade till exempel, enligt W3 schools statistik, hela 30% av internetanvändarna skärmar med upplösningen 800 x 600. Du kan inte designa en sajt så att nästan en tredjedel av dina besökare får en suboptimal upplevelse, det säger sig självt.
Grundläggande designfakta
En sajt kan i grunden designas enligt två principer – bredden mäts antingen i pixlar eller i procent. Om man designar med hjälp av procent faller en stor del av det här resonemanget, eftersom kolumnerna växer med bredden på skärmen. Det finns dock en mängd exempel där det är otympligt, svårt eller opraktiskt att använda procentsatser. Du har större kontroll över hur designen kommer att te sig hos användaren om du använder fasta pixelmått.
Min slutsats
Idag (mars 2007) har färre än 14% av användarna så låg upplösning som 800 x 600 pixlar [W3 Schools browser stats]. Detta antal kommer bara att minska efterhand som gamla skärmar och datorer ger upp. Jag anser att det nu är dags att gå över till att designa för dagens moderna, bredare skärmar. En design som använder 980 pixlar i bredd kan göras mycket smartare och mer användarvänlig än om du är begränsad till 760 pixlar.