Bara idioter pensionssparar!

Det har kommit en larmrapport i dagarna om att tre fjärdedelar av alla svenskar förlorar på att pensionsspara. Det man tänker på är att den skattesats som används vid avdrag för pensionssparande kan vara lägre än den skattesats du hamnar på som pensionär om du idag inte betalar statlig skatt. Underförstått är budskapet till låg- och medelinkomsttagare att du är en idiot om du pensionssparar.

Hela den här diskussionen är intressant genom att den belyser ett ämne som jag är intresserad av – sparande. Tyvärr är slutsatsen man drar fruktansvärt vinklad och riskerar att leda till att många låginkomsttagare helt avstår från att pensionsspara.

Om det vore så att den tusenlapp du lägger undan idag skulle vara tusen kronor när du senare tar ut den i pension skulle det stämma att pensionssparande bara vore en bra affär för höginkomsttagare. I så fall skulle det bara vara uppskjuten konsumtion från nu till senare. Men så är det ju inte! Den som satsar pengar i svenska aktier idag, oavsett om det är skattade eller oskattade pengar, kommer att få se dessa pengar växa med i snitt 10% om året om framtiden följer samma mönster som de senaste 100 åren har gjort. Det innebär att värdet fördubblas på lite drygt sju år. Den som har 30 år till pensionen kan se en åttadubbling av de pengar som satsas idag!

Dessutom är det så att om du börjar lägga undan en mindre summa till pensionen regelbundet kommer du mycket snabbt att vänja dig vid att ha lite mindre pengar att röra dig med. Snart märker du inte ens skillnad, och då är det som att du sparar till din framtid utan att du behöver offra något idag.

Det viktiga tycker jag är att man ändå faktiskt tänker på sin framtid och påbörjar någon typ av pensionssparande så snabbt som möjligt. Ju yngre du är, desto längre tid kommer pengarna att ha på sig att växa, och desto mindre kommer du att behöva spara för att få samma effekt. Om någon lyckades missa ironin i rubriken så tycker jag alltså inte alls att du är en idiot om du pensionssparar.

3 svar på ”Bara idioter pensionssparar!”

  1. Mamselamsen,
    det är jättebra att du sparar på egen hand.

    Poängen jag försökte få fram var att när det rapporteras att du förlorar pengar på att pensionsspara så tänker många att det inte är någon idé att spara något alls. Istället för att kritiskt se på de olika alternativen för att spara för sin framtid och undvika de former som har för höga avgifter och liknande, så väljer man bort sparandet totalt. Det är det jag tycker är synd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *