Vikten av passiv inkomst

Den som har ett jobb byter sin tid mot pengar. Det fundamentala felet med det är att din tid är begränsad. Eftersom du inte har hur mycket tid som helst så sätter det en effektiv gräns för hur mycket pengar du kan tjäna på att jobba.

Ett annat problem med jobb är att de arbeten som ger mest betalt ställer de största kraven på din tid. Ju mer du tjänar, desto mindre tid har du kvar till dig själv och din familj.

Vad är då lösningen? För de flesta är det inte att säga upp sig och starta eget företag, åtminstone inte på en gång. Om du däremot börjar lägga undan pengar varje månad, gärna placerade i aktier eller fonder, så har du börjat lägga grunden till en passiv inkomst.

Säg att du lyckats spara ihop tiotusen kronor. Utan större uppoffringar kan alla som har ett heltidsjobb spara ihop den summan på några månader. Den summan, investerad i aktier, bör generera en inkomst på runt tusen kronor per år i genomsnitt (jag räknar alltså här med 10% i avkastning). Du kan alltså antingen bränna de här pengarna på konsumtion (semester, ett nytt kylskåp, äta ute, mm) eller se dem som en pengagenererande tillgång.

Väljer du att inte röra den här investeringen så har den blivit en passiv inkomstkälla för all framtid. Varje år kommer du att få tusen kronor utan att göra någonting. Med dessa pengar kan du köpa fler investeringar och få en högre passiv inkomst efter hand.

Tusen kronor om året är inte mycket. Knappt så att det märks, nästan. Och tiotusen kronor kan kännas som en jättesumma att lägga undan. De flesta sparar aldrig ihop till några större summor för att det verkar för svårt att börja. Varför lägga undan tusen kronor när jag ändå har ett lån på en miljon?

Problemet är ju att om du aldrig börjar spara något så förbättrar du aldrig din situation i grunden. Du kommer fortfarande att vara beroende av ditt jobb, och du kommer aldrig att kunna spendera din tid som du vill. Investeringar växer med ränta på ränta, och efter några år kommer din passiva inkomst att fortsätta öka helt av sig själv – om du bara kommer igång!

5 svar på ”Vikten av passiv inkomst”

  1. Jag kämpar för tillfället med att få igång passiva inkomster till min familj! Jag tittar lite smått på aktier, har inte riktigt kunnskapen för att våga satsa så mycket än. Tänkte höra om du har något bra tips på hur mycket som är en bra summa att börja med? Mvh Kristian

    Ps. svara gärna på min blogg eller mail om du har tid Ds.

  2. Bara att du börjat fundera på att skaffa dig passiva inkomster är en mycket bra start. Det är omöjligt att säga en generell summa som är bra att börja med, men har man mindre än säg 5000 kronor att investera på en gång ska man nog undvika aktier. Courtaget äter upp lite för mycket för att det ska vara värt det.

    Fonder är ett mycket bra sätt att börja sitt sparande. Om man börjar med en tusenlapp i månaden, spritt över ett par tre olika fonder, har man en bra bas. Sen tycker jag egentligen att man ska satsa på att spara åtminstone 10% av sin lön, det är inte så svårt om man ger sig den på det. Om du sparar 5% av din lön i fonder idag så kan du ha som mål att öka till 10% till, låt oss säga, slutet av nästa år. Det blir en bra morot, och något att jobba mot.

  3. Hej! Mitt bæsta tips ær att læsa Rich dad av Robert Kiyosaki och gøra som han føreslår, skaffa en passiv inkomst i seriøst nætverksmarknadsføringsføretag. Det har jag gjort och inom 2 år kommer vi leva mycket gott! Lægg ner arbetet som krævs, det ær vært det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *